Драконът символизира сила, благородство, чест, късмет и успех в традиционната китайска култура. Драконът е свръхестествено същество без паралел по талант и съвършенство. Сред животните от китайския зодиак Драконът е единственото въображаемо животно. Китайският дракон е най-жизненият и могъщ звяр в китайския зодиак, въпреки че Драконите имат скандална репутация като притежаващи остър език.

В древни времена хората са смятали, че Драконите са най-подходящи да бъдат лидери на света с техните характерни черти на господство и амбиция. Надарени с вродена смелост, упоритост и интелигентност, Драконите са ентусиазирани и уверени. Те не се страхуват от предизвикателствата и са готови да поемат рискове. Въпреки това Драконите понякога се смятат за агресивни, а ядосаните Дракони не са отворени за критика. Не се смятат за дразнещи и арогантни. Вместо да следват традицията, те се стремят към гладко бъдеще.

В китайската теория на елементите всеки зодиакален знак е свързан с един от петте елемента: злато, дърво, вода, огън или земя, което означава, че Дървеният дракон например се появява веднъж на 60-годишен цикъл.

Последната година на Дървения дракон започна на 5 февруари 2000 г., а следващата ще започне на 28 януари 2060 г. В китайската астрология традиционно се смята, че годината има значително влияние върху живота на хората и света като цяло. За родените в годината на Дървения дракон се казва, че са силни, амбициозни и независими. Смята се, че са естествени лидери с дълбоко чувство за справедливост и често са уважавани от другите.

По отношение на петте елемента Дървеният дракон се свързва с елемента дърво, което представлява растеж, гъвкавост и креативност. Това предполага, че родените през тази година може да са особено иновативни и адаптивни, с талант за намиране на нови решения на проблеми. В същото време драконът също се свързва с власт, сила и власт, така че родените през тази година може да имат естествена склонност към лидерски роли.

Като цяло Годината на дървения дракон се разглежда като време с голям потенциал и възможности, с много възможности за растеж, успех и трансформация. Твърди се, че е време, когато хората могат да постигнат целите си чрез упорита работа, решителност и желание за поемане на рискове.