Културната изява ще се проведе утре 31 август (събота), в каменоделското селище. Организатори на фестивала са Кметство Царевец, НЧ „Просвета 1928” и община Мездра. Домакините очакват да пристигнат изпълнители от различни краища на страната, сред които Добрич, Монтана и Роман. Фестивалът ще започне 9:00 с изпълнения на Духов оркестър от Враца и дефиле на участниците.

След миналогодишното си участие на четиримата млади гайдари, сред които синовете на Петър Янев, те обещаха да дойдат отново и да доведат „космическия“ глас на България Валя Балканска. И спазиха обещанието си. За пръв път Валя Балканска ще извиси глас в мездренско, заедно със смолянските гайдари.

Другата изненада на фолклорния празник е и любимият изпълнител Светлин Миланов. Кметът на Царевец Маргарита Петкова „повдигна завесата” в аванс и каза, че този път на сцената ще се качи и група за индийски танци с ръководител Катя Тошева, както и 8-годишна балерина.

И тази година в небето над Царевец отново ще се срещнат родопските и шотландски гайди.

По време на фестивала с минута мълчание ще бъде почетена и паметта на загиналите в катастрофата край Своге преди година. Трагедията стана след участието на самодейците от Певческа група „Иглика” от с. Световрачене във фестивала „Белокаменица”, което бе и тяхната последна изява.