Образователният форум бе открит от заместник-кмета по "Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности" - Нели Минева. В своето встъпление тя благодари на присъстващите, че са се включили активно във форума и подчерта, че всяко едно от учебните заведения в общината е уникално в своята мисия, а образованието, което предлага община Мездра отговаря на всички стандарти за качествено образование.

„В последните години нашите училища промениха облика си, модернизираха са базите си и са адаптивни към динамичните процеси в сферата на образованието. Днешният ден ще даде възможност на учениците и родителите да се запознаят със специалностите и професиите, които се предлагат, и направят своя информиран и правилен избор”- допълни Минева

В „Панорамата” се включиха всички основни и средни учебни заведения на територията на в община Мездра - СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ПГ „Алеко Константинов“ и ПГ „Васил Левски“ - гр. Мездра, СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино и ОУ „Васил Кънчов“ - с. Моравица, които представиха визитката на своето училище. С помощта на рекламни материали и сувенири , на специално обособените щандове бяха представени възможностите и условията за обучение които предлагат, материално-техническата база, новостите в учебните програми, паралелките и специалностите, в които ще бъде осъществен прием през учебната 2024/2025 г. За първи път във форума участва и Професионалната гимназия по каменообработванев село Кунино.

Гости на образователния форум бяха кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, началникът на отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване” Елена Нанова, служители в общинската администрация, родители и бъдещи гимназисти.