"Честит и благословен празник на всички - каза в празничната си проповед след Василиевата св. литургия Негово Високопреосвещенство. Нека св. Йоан Лествичник, чиято памет почитаме днес, да бъде помощник и застъпник на всички Вас. Както и Св. Георги Софийски - един от нашите родни мъченици за Христовата вяра, и той да отправя своите молитви към Вас, към тази енория и този град, към целия православен свят.

Нека имаме застъпничеството на светите и тяхната помощ, за да можем с тяхното съдействие да превъзмогнем всички изкушения и да вървим към Царството Божие. Благодаря на всички Вас, братя и сестри, които дойдохте в днешния ден заедно да се помолим, заедно на попросим Божията благодат на помощ. Нека Божието благословение и Неговата милост бъдат върху всички Вас. Амин."

Междувременно навръх Благовещение митрополит Григорий оглави първата си Архиерейска св. литургия в Черепишкия манастир "Успение Богородично". На празничната служба в светата обител присъства официалният представител на Руската православна църква у нас Негово Високопреподобие архимандрит Филип, който поднесе на владиката специален дар от името на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх - икона на Св. Серафим Софийски Чудотворец.

Архимандрит Филип предаде на дядо Григорий благослов и специални поздрави за избора му за Врачански митроплит от Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и на Високопреосвещения Волоколамски митрополит Иларион, завеждащ външноцърковните връзки на Руската православна църква.

По време на Златоустовата св. литургия митрополит Григорий извърши пострижение за иподякон на 12-годишния Кирил Димитров.