В проповедта си, посветена на днешния празник, митрополит Григорий благослови дошлите и отправи молитва Св. Йоан Кръстител да закриля жителите на общината.

Множество миряни се събраха под купола на храма, за да запалят по свещичка и да се помолят за здраве и душевно спасение. Сред дошлите бяха и имениците – кметът Иван Аспарухов и месните бизнесмени Иван Иванов и Иванчо Велчов.

„Благодаря на Негово Високопреосвещенство, че днес уважи този празник по традиция в Мездра. Пожелавам здраве на всички и да измолим от Господ изцеление от тази болест, която ни е налегнала, най-вече с Божията помощ и с християнската ни вяра да възцарим доброто между хората и добрите взаимоотношения“, пожела градоначалникът Аспарухов.

В края на празничната литургия кметът Иван Аспарухов дари на църквата съхранен през времето и много ценен символ - хоругва. Тя е от началото на 19 в. и е изработена от чемширово дърво, а на нея е изобразен Светият Дух.

Дарението е от името на кмета и двамата негови съименници - Иван Иванов и Иванчо Велчов, както и от местния художник Евгени Кучков.