Работата на Отделението по неврология беше възстановена преди три години, когато с назначаването на д-р Ангел Благоев се сформира нов лекарски екип, обясни д-р Найденова. Освен това д-р Благоев въведе лечение с тромболиза - най-модерния метод за лечение на исхемични мозъчни инсулти при съответни показатели. Това е лечение, което ако се предприеме навреме при подходящи пациенти възвръща на 100% качеството на живот, уточни директорът на болницата.

Колкото по-бързо дойде пациентът с инсулт в болницата, толкова по-лесно ще се преодолее самият двигателен дефицит, каза началникът на отделението по неврология д-р Ангел Благоев. Видите ли, че човек има слабост в ръката, слабост в крака, внезапно прилошаване, затруднения в говора, изкривяване на лицето, световъртеж, не може да преглъща храна и течности, веднага трябва да бъде закаран в болницата. Близките да не чакат - инсултът не минава, не може да се самоизлекува, обясни д-р Благоев.

Над 2500 пациенти с мозъчен инсулт са лекувани във видинската болница през последните три години, откакто е възстановено Отделението по неврология. Тромболиза все още не се прилага в областите Враца и Монтана. Иновативният метод за лечение не може да се приложи при всеки пациент с инсулт, но значително повишава шансовете за пълно възстановяване, допълни д-р Благоев.