Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пристига в България за откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което ще стане с откриващ концерт в Народния театър. Освен него, официални гости на церемонията ще са президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи.

Утре членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на Председателството, сред които външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа.

След обсъжданията ще се проведе общо заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов. Председателят Юнкер и премиерът Борисов ще дадат и пресконференция за медиите.

В програмата на Председателя Юнкер са включени и самостоятелни срещи с президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с Председателския съвет на Народното събрание.