Дали по стечение на обстоятелствата, или по ирония на съдбата, обособеното парково място, където бе издигната паметната плоча, се намира точно срещу дома, в който е отраснал и живял местният герой.

Официални гости на празника бяха дългогодишният кмет на Мездра,Иван Аспарухов, общинските съветници Николинка Кътовска и Данаил Димитров, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) в Мездра инж. Стефчо Симеонов.

Да почетат паметта и отдадат дължимото на своя съселянин, се събраха стотици жители на селото. Тържественото откриване започна с изпълнение на възрожденски и патриотични песни на Женския народен хор "Зорница" към местното читалище "Подем-1926". Слово за живота и съдбата на Атанас Атанасов произнесе кметът на Дърманци Димитър Тронков, който благодари на спомоществователите, с чиято помощ е станало възможно това събитие.

От името на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) слово за делото на Атанас Атанасов произнесе и Стефчо Симеонов, който връчи поздравителен адрес от името на о. з. майор инж. Лъчезар Генов, председател на Областния съвет на СВВБ - Враца.

След откриването на паметния знак, жителите и гостите на празника почетоха паметта на героя с едноминутно мълчание, а енорийският свещеник на Дърманци отец Галин Младенов отслужи водосвет и литургия. Отецът подчерта, че народ, който няма история, няма и бъдеще, ето защо трябва да помним и предаваме на поколенията след нас уроците и паметта на историята. Той благослови присъстващите и им пожела здраве и благоденствие.

Вечерта от 17:30 часа в Читалище "Подем-1926" ще се състои празничен концерт по случай Деня на селото с участието на местни самодейни групи, ученици от Професионалната гимназия "Алеко Константинов" и Ансамбъл "Мездра".