Програмата бе организирана от Кметство Люти брод и Читалище „Колката”. Кметът на селото Иван Коцев припомни историческите факти, според които последните гърмежи на Априлското въстание са изстреляни в местността „Рашов дол”.

Откъсналите се от четата 12 четниците, начело с Георги Апостолов - един от помощниците на Христо Ботев, се отправят към река Искър, да я прекосят и да потънат в дебрите на Балкана. Рано сутринта на 3-ти юни 1876 г. въстаниците, които се били приютили в близката кошарата били нападнати от многочислена турска потеря. В завързалия се неравен бой, и дванадесетте юнаци намерили смъртта си.

Свещеноиконом Тома Ангелов отслужи панихида в памет на загиналите четници, споменавайки ги поименно - Георги Апостолов, Антон Македончето, Ганчо Стоянов, Филип, Андрей, Георги, Никола, Димитър, Гаврил, Нинчо, Петко Цолов, Герго Кьопчев и двете овчарчета от Люти брод. Историята мълчи за фамилните имена на някои от четниците, но поколенията помнят героизма им.

Женският народен хор към НЧ „Колката” - Люти брод с ръководител Кръстьо Стефанов и младежи от селото поднесоха литературно-музикална програма, посветена на подвига на падналите за свободата и независимостта на България.

Кулминация в програмата бе възстановката на последната битка на Ботевите четници, която по традиция се провежда повече от 36 години в местността "Рашов дол".