Църквата „Свети Николай Чудотворец” в Моравица е с над 100-годишна история.Тя е един от най-старите действащи храмове в община Мездра, построен през далечната 1905 г.и осветен през 1906, в близост до оброчен кръст, поставен върху плоча. В селото се знае, че на този оброк в черковния двор започва да се служи след освещаването на новопосроената църква.

Енорийският свещеник отец Дилян Иванов отслужи тържествена служба и благослови миряните за здраве и благоденствие.

В деня на свети Никола домакините бяха приготвили традиционния рибен курбан, осигурен от петима именици – Николай Ценов, Николай Георгиев, Николай Иванчев, Нина Гергушева и Николай Стоев. Отец Дилян освети курбана и пожела на моравчени да бъдат все така единни и да пазят традициите и доброто.

Хората от Моравица не скриха удовлетворението си от това, че се възражда една отколешна традиция, която смятат с общи усилия не само да я възродят, но и да я продължат и предадат на деца и внуци.

След тържествената служба и водосвета, домакините бяха подготвили богата кулинарна изложба с традиционни ястия за Никулден, по инициатива на НЧ „Светлина 1928” и кметството. На трапезата не липсваха пълнените шарани и чушки с боб, местни специалитети от бабините рецепти, вити баници и топли погачи.

Секретарят на Читалището Маргарита Ладова благодари на участниците в изложбата и им пожела да бъдат здрави и все така отзивчиви и да са пълни с доброта и благополучие домовете им. Празникът в Моравица продължи с обща трапеза, смях, шеги и закачки в салона на читалището.

Кметът Росен Ценов също благодари на майсторите кулинари от Моравица и изрази увереност, че както до сега, така и занапред всички ще бъдат заедно във всяко начинание и в делник, и в празник.

Своя храмов празник отбелязаха жителите на още две села в община Мездра – Ослен Криводол и Горна Кремена.