Малчуганите от Клуб “Правото на права“ при ДГ “Звездичка“- село Зверино поздравиха присъстващите с танцово изпълнение. По време на форума бяха показани презентации, отразяващи разбирането на децата за правата им, както и на родителите и обществото към тях. Експертът по проекта Спаска Петрова представи в детайли „Конвенцията за правата на детето“ и разясни какви отговорности им делегира международния документ и възрастовия период, в който се намират: „Свикнали сме първо да отстояваме правата си, а след това да помислим и за своите задължения. Наша задача като родители и възпитатели е да научим децата си, че преди всичко имат отговорности и задължения, а едва тогава и права.“, отбеляза Петрова.

„Нашата цел е чрез адекватно обучение и възпитание да поставим детето в позиция на равностоен участник в общуването и цялостния образователен процес, независимо от различията по пол, произход, реалигия, етническа принадлежност, чрез създаване на условия за овладяване от децата на социални умения и граждански ценности, стимулиране на толерантност и уважение към другите, съпричастност и ангажираност на родителската общност към формиране на ценностната система на детето.“, заяви Габриела Стойчева, директор на ДГ “Слънчице“.

Директорът на ДГ “Пролет“ в град Монтана, Емилия Коцева даде примери за добри практики от съвеместна работа между колектив, деца и родители от различни етноси.

„Ръководителите в групите към Клуб „Правото на права“ разработваме и провеждаме достъпни теоретични и практически дейности, в които децата овладяват знания и умения за безопасно поведение на пътя, за правата и задълженията си, професиите и др.“, поясни експертът на клуба Зоя Цветкова.

В Клуб „Правото на права“ участват 1 експерт, 5 ръководители на групи, 70 деца и 70 родители /от които 29 от ромски произход/. Форумът бе част от Дейност 7 “Работа с родителите“, реализирана от Сдружение „Нов път“. Родителите изтъкнаха колко полезно в теоритично и емоционално отношение е участието им в сдружението, и всеки от участниците даде своята интерпретация за това какви права имат децата.