"Интерес има, около 80 колектива вече са се записали. Над 1000 ще са поне участниците от областите Видин, Враца и Монтана, най-далечните участници са ни от град Златица, имаме три колектива. Очакваме гости от Велики извор, Сърбия, но всичко зависи от това дали ще им бъде разрешено да преминат границата, какво ще им изискват във връзка с коронавируса. Всеки колектив представя програма по тяхна преценка, обикновено типична за региона, който представят. Нашите, турлашките колективи се представят повечето с турлашки песни и обичаи, докато другите с характерните за техния регион"- обясни Венеция Рангеловска от местното читалище:

Домакините ще участва със своите самодейни певчески и танцови състави от селата Чупрене, Горни Лом, Долни Лом и Средогрив.

Фолклорният събор ще бъде официално открит на 27 август от 17:00 часа. Вечерта в програмата ще се представят певицата Валя и "Виво Монтана". Програмата продължава до 29 август. неделя:

"На 28 август, събота започваме в 10:00 часа. До 20:30 часа ще имаме фолклорна програма, след това Нели Петкова и Мирослав Илич ще ни гостуват. В неделя започваме в 10:00 часа до 17:00 часа, като от 11:00 часа ще проведем конкурса "Мини мис и мини мистър турлаче" за деца до 10-годишна възраст в традиционни турлашки носии. Атракциите са ни рисувателния кът за децата, кулинарната изложа и демонстрация по приготвяне на традиционни турлашки ястия. Ще дойде и готвач от Сърбия, който предлага сръбски специалитети тук, Бобан Милославович. Ако има желаещи ще могат на място да се учат как се приготвят нашите ястия.

15-тото издание на турлашкия флоклорен събор ще бъде открито на 27 август на площада в село Чупрене.


Източник: bnr.bg/vidin