"Дейностите по технико-икономическата обосновка и бюджетирането на проектите, разработени от Турската космическа агенция, са приключили", заяви Варанк.

Белуга, скариди и черен хайвер на новогодишната трапеза на руските космонавти на МКС

Според Стратегическия документ на Националната космическа програма, представен в циркулярно писмо на президента миналата година, "след като завърши необходимото обучение, се планира през втората половина на 2023 г.избраният турски космически пътешественик да бъде изпратен на МКС за провеждане на научни изследвания "Турция стартира проекта "Турски космически пътешественик и научна мисия" на 23 май с цел да изпрати турски гражданин в космоса, съобщава вестник „Хюриет”.

Проектът ще даде възможност на турския представител, който ще премине обучение преди отпътуването си за космоса, да провежда научни изследвания в космоса. Правителството подписа договор с Axiom Space, американски разработчик на космическа инфраструктура, за обучението и обслужването на полета на космическия пътник.

Кандидатите ще трябва да преминат няколкомесечната програма за обучение на Axiom, за да се адаптират към живота в космоса. С тази програма страната ще има възможност да провежда научни експерименти, като използва инфраструктурата на МКС.

Експериментални идеи от университети и изследователски институти за изследвания, които да се провеждат в среда без гравитация, се оценяват от технически комитет.

"Не се цели пилотиран достъп до Луната между 2022 и 2030 г.", заяви още Варанк. По-рано проектът предвиждаше страната да достигне Луната в края на 2023 г. с националната и оригинална хибридна ракета, която трябваше да бъде изстреляна в околоземна орбита и да извърши твърдо кацане.

Министърът посочи също, че през последните 20 години в рамките на програмите си за подпомагане на учени TÜBİTAK е предоставил близо 41 млн. турски лири в подкрепа на 169 души в областта на космическите науки. "Повече от 30 млн. лири са предоставени за 31 проекта в областта на космическите изследвания", добави той.

Източник: DarikNews