В лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в местата за лишаване от свобода и за задържане, и на плавателни съдове под българско знаме, съответният ръководител или капитанът на плавателния съд образува избирателна секция при наличието на не по-малко от 10 избиратели, настанени в тези заведения или на борда на плавателния съд, изразили писмено или устно желание за гласуване.

В срок от 48 часа преди изборния ден – до 17.00 часа на 24 октомври, ръководителите на съответните заведения, незабавно уведомяват писмено за образуването на секция кмета на общината, на чиято територия се намират, или пристанището, на което домува плавателният съд.

Избирателните списъци за гласуване се съставят и подписват от ръководителите на тези заведения и съответно от капитаните на плавателните съдове. В местата за лишаване от свобода и за задържане списъците се съставят и подписват от съответния ръководител, като самоличността на задържаните, спрямо които няма влязла в сила присъда, се установява от личните им дела по предвидения ред, съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Не по-късно от 17.00 ч. на 24 октомври 2024 г., ръководителите на заведенията и домовете, чрез кмета на общината по местонахождение на заведението или дома, уведомяват съответната РИК, а ръководителите на местата за лишаване от свобода и капитанът на плавателния съд уведомяват за включените в списъка избиратели, с оглед на заличаването им от избирателните списъци по постоянния им адрес преди предаване на тези списъци на секционните избирателни комисии.

В изборния ден в избирателните списъци на секциите СИК вписват избирателите, които са приети в лечебното заведение, дома или друга специализирана институция, лицата, които са задържани в място на лишаване от свобода или за задържане, или постъпилите на плавателен съд под българско знаме, след изготвяне на избирателните списъци в допълнителната страница (под чертата). Вписването се извършва след представяне от избирателите на документ за самоличност и декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място .