Специален гост на фолклорния събор е известният състезател и треньор по борба Армен Назарян и неговият син Едмонд Назарян, който е двукратен европейски шампион.

Преди началото на спортната проява жителите и гостите на фестивала имаха присъстваха на артистична реконструкция на Орфическо-Дионисиев ритуал с участието на актьорите от Театрална група "ТЕМП" - Враца. Възстановката представи част от загадъчните тракийски мистерии и обреди.

От началото на деня на сцената на НФС "Леденика 2019" се изавиха самодейни и фолклорни състави, както и талантливите народни певици Невена и Калина.

Програмата продължи с надиграване на групите за стилизиран фолклор, факелно шествие на Сурвакарска група от село Кралев Дол. Кулминация на вечерта бяха нестинарските танци.


Над 200 танцьори от 9 фолклорни групи от страната взеха участие в атрактивно надиграване, в рамките на Националния фолклорен събор "Леденика 2019".

Врачанин спечели народните борби на събор "Леденика". Състезателят от врачанския клуб "Ботев 93" Кирил Милов победи в тежката категория в демонстрационните народни борби. Той беше награден от кмета Калин Каменов с венец и живо агне. В леката категория шампион стана Стилян Найденов отново от местния клуб. Младият талант получи триумфален венец.

Днес НФС "Леденика" ще стартира отново с изпълнения на фолклорни състави от цялата страна. Преди пресъздаването на Северняшката сватба, под съпровода на гайди, космическият глас на Валя Балканска ще докосне посетителите на събора до магията на автентичната българска музика. Фестивалът ще бъде закрит с концерт на оркестър "Виво Монтана" и народния изпълнител Янко Неделчев.