В един от тях почитателите отново ще видят актрисата Дейзи Ридли като Рей - главната героиня в последната трилогия от култовата космическа сага. Действието на филма се развива 15 години след нея.

Новината беше оповестена в рамките на европейското честване за 2023 г. на "Междузвездни войни" в Лондон от президента на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди, както и на сайта на франчайза.

Режисьори на филмите ще бъдат Джеймс Манголд ("Логан", "Индиана Джоунс 5"), Дейв Филони ("Мандалорианецът", "Асока") и носителката на "Оскар" Шармийн Обейд-Чиной ("Мис Марвел"), които също излязоха на сцената за обявяването на новината.

Филмът на Манголд ще се върне към зората на джедаите. Режисираният от Филони ще бъде за Новата република и ще сложи край на взаимносвързаните истории, разказани в "Мандалорианецът", "Книгата на Боба Фет", "Асока" и други сериали на Дисни плюс, според съобщението.

Филмът на Обейд-Чиной ще се фокусира върху събитията след "Възходът на Скайуокър" - деветия и последен филм от оригиналната сага. Дейзи Ридли ще се завърне като героинята си Рей, която ще създаде нов джедайски орден. Пакистанката става първата жена, която режисира филм от митичния франчайз, създаден през 1977 г. от Джордж Лукас.

Този статут трябваше да получи режисьорката на "Жената чудо 1984" Пати Дженкинс, но нейният филм "Rogue Squadron" ("Разбойническа ескадрила"), обявен през 2020 г. за 2023 г. от "Дисни", изглежда е бил отложен, както съобщи "Варайъти" през март.

Съобщенията бяха топло посрещнати от аудиторията от около 5000 почитатели, които от 2019 г. са лишени от игрален филм от любимата им космическа сага.

Елена Христова/БТА