© pixabay.com

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70% от случаите. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 млн. нови случаи на деменция. В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно мозъчно нарушение, което причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението. Симптомите обикновено се развиват бавно и се влошават с времето. Заболяването се дължи на загиване на голям брой нервни клетки, от което се прекъсва предаването на сигналите в мозъка.

Причините за болестта на Алцхаймер не са достатъчно добре изучени. Смята се, че около 70% от риска се наследява от родителите на болния чрез множество свързани гени. При такива случаи заболяването започва в малко по-ранна възраст. Други рискови фактори са предходни наранявания на главата, депресия и хипертония.

Установено е, че при фамилни форми на болестта първите предвестници могат да се появят още около 30-тата-40-тата година на човека. Сред тях са:

  • Трудното припомняне на скорошни събития;
  • Често губене на предмети;
  • Трудно намиране на подходящите думи;
  • Нарушена пространствена ориентация;
  • Забравяне на ангажименти

С напредването на болестта се появяват и симптоми като проблеми с говора, дезориентация, промени в настроението, загуба на мотивация, затруднения при ежедневни дейности и поведенчески проблеми.

Въпреки напредъка на медицината лечение на болестта на Алцхаймер все още няма. Медикаментите само забавят хода на заболяването.

Източник: bnr.bg