В резултат на атмосферните влияния на реконструираните преди време каменни зидове на античната и средновековна крепост са нанесени непоправими поражения, дървените парапети, които ограждат опознавателните маршрути, както и информационните табели, са занемарени и изпочупени, експозиционната зала и парковата зона тънат в разруха, на места от земята стърчат кабели от осветлението на обекта, които са заринати криво-ляво с пръст и са потенциално опасни за посетителите, излъгали се да се отбият, за да разгледат комплекса.

С две думи: пълна безстопанственост от страна на Община Мездра, която стопанисва комплекса. Нещо повече: престъпна и дори подсъдна безотговорност. Нагледен пример как сегашната кметска управа се грижи за една от малкото местни недвижими културни ценности с национално значение, която е включена в 100-те Национални туристически обекта.

И всичко това на фона на твърденията на кмета Генади Събков, който при публичното обсъждане на общинския бюджет в началото на тази година заяви, че само през 2018 г. в "Калето" ще бъдат инвестирани над 100 хил. лв….

Впрочем, за разлика от преди няколко години, от доста време насам през тъмната част от денонощието Археологическият комплекс вече не е осветен - пускат се само "аварийните" светлини. Няма да е изненада, ако един ден лампите въобще угаснат.

А така изглеждаше при откриването си преди пет години, през юли 2013 г., Археологически комплекс "Калето":

Друг е въпросът, че след напускането в началото на месец март на инж. Димитър Павлов - ръководител на комплекса от неговото създаване през 2013 г., "Калето" вече не развива почти никаква дейност. За разлика от преди, когато тук се организираха различни културни прояви - изложби, пленери, литературни четения, концерти и пр., от половин година не се провежда нищо. Последното такова събитие бе четвъртото издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура, който се състоя през месец май. Върхът на безхаберието беше "Приключенски многобой - Мездра 2018", който не се състоя поради трагичен инцидент…

Предвид сегашното плачевно състояние, като нищо след някой и друг ден Археологически комплекс "Калето" ще хлопне окончателно врати.

За срам и позор на Община Мездра!