Ценовият индекс, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 123,9 пункта през юли срещу ревизирани 122,4 за предходния месец.

Индексът се покачва с 12% през юли спрямо юни заради отказа на Русия да удължи черноморската зърнена инициатива и непрестанните руски атаки по инфраструктура в Украйна, предназначена за износ на зърно по суша и вода.

Слънчогледовото олио се възстанови с повече от 15 на сто на месечна база. Производствените опасения и покачващите се цени на суровия петрол доведоха до повишаване на други растителни масла, отбелязва Ройтерс, като цитира индекса на световните цени.

Цените на царевицата спадат заради перспективата за прибиране на реколтата в Южна Америка и производството в САЩ ще попълни запасите. За разлика от това, съмненията относно украинския износ и сухото време в Северна Америка повишиха цените на пшеницата, а индексът на ориза се изкачи до най-високата си стойност от почти 12 години след забраната за износ от Индия.

Организацията по земеделие и прехрана изрази притесненията си относно въздействието на нарастващите цени на ориза, цитирайки "съществени опасения за продоволствената сигурност за голяма част от световното население, особено най-бедните".

Източник: moreto.net