Любознателните ученици го посрещнаха с кратка програма, в която представиха хумористична прогноза за „училищното време“. Получи се страхотна дискусия между водещия и децата, които искаха да научат повече за него и професията му. Той отговори на всички отправени въпроси и посъветва учениците как да бъдат по-успешни и мотивирани. Изненада за училището и децата беше поканата да гостуват в студиото на Нова телевизия.

Познанството на четвъртокласниците и Николай Василковски започва преди няколко месеца, когато учениците изпращат писмо до водещия. Идеята е на техните учители Нели Петринска, Катинка Диковска и Димитрина Иванова, които искат да вдъхновят децата и да им дадат възможност да се запознават с различни личности, утвърдили се в своята професия.

Николай Василковски каза за MediaNews, че обича да споделя опита си с деца, независимо от тяхната възраст. „Най-много ме зарадва фактът, че писмото, което получих от учениците беше написано на ръка. Това за мен е начин да се запази просветата, писането и четенето“. Василковски призна, че често е минал край Мездра и е останал силно впечатлен от природата тук.

На срещата присъстваха Елена Нанова, Светла Дамяновска и Илияна Александрова от общинска администрация Мездра, директорът на ПГ „Васил Левски“ Мирослав Павлов, Павлина Русева - главен библиотекар и Борис Кръстев - фотограф.

От началото на учебната година четвъртокласниците създадоха интернет връзки с популярни и обичани личности - сред които пилотът Марио Бакалов, музикантът Иван Лечев, изпълнителите Деси Добрева и Веселени Маринов, телевизионната водеща Боряна Граматикова и младата просперираща актриса от Мездра Александра Лашкова.

В училището четвъртокласниците работят по проект „България-от век на век“ и в тази връзка издават ежемесечен вестник „Трето звънче“. В него отразяват запознанството си с известни български личности и посветените на тях часове на класа. За целта изготвят презентации, търсят интересни материали за тях, пишат писма, учат се на тяхното графично оформяне, спазвайки правописните и пунктуационните правила.

На страниците могат да се открият още и дейности, посветени на незабравими исторически личности, които с оръжие и перо са се борили за свободата на България, отбелязване на празници, свързани с паметни дни на народа ни, възстановки на фолклорни традиции и обичаи, уловени мигове от работата на четвъртокласниците по отделни учебни предмети, в часовете по интереси, моменти, в които сами избират с какво и как да се забавляват.

***

Повече от 15 години Николай Василковски е в епицентъра на събитията. Към екипа на NOVA се присъединява през 2010 г. Журналистиката го изправя срещу не едно природно бедствие – наводнения, земетресения и пожари. Именно затова обича да казва, че върви винаги по следите на бурята. Николай Василковски е човекът в нюзрума на NOVA, който работи и по теми в сферата на Интернет и социалните мрежи. Отразявал е ключови събития като международното споразумение АКТА, смъртта на Стив Джобс, системата Google Street View, интервюирал е и топ мениджъри от Yahoo, Facebook, Google и други международни компании в областта на дигиталната индустрия.
В неговия ресор попадат още теми като екология, наука, както и всичко, свързано със света на космонавтиката. Николай Василковски е носител на множество награди, сред които награда за цялостна работа в областта на опазването на околната среда и призово място в категорията „Електронни медии” в конкурса M-Tel Media Masters 2012 за материала си „В мрежите на социалната мрежа” и много други.