В категорията "Изборът на българите" в Годишни награди за туризъм 2019 са номинирани 22 обекта от Северозападна България. 7 от тях са в област Враца: Пещера „Леденика“, Етнографско-възрожденски комплекс "Св. Софроний Врачански" и Регионален исторически музей - Враца, Връх Околчица - Лобното място на Христо Ботев, Пещерен манастир "Св. Иван Пусти", Национален музей "Параход Радецки" и Паметник на Христо Ботев и неговата чета в гр. Козлодуй.

От област Монтана предложенията са 8: Връх Ком, Къща музей "Иван Вазов" и Етнографски музей - Берковица, Слънчевата градина във Вършец, Гр. Чипровци и Исторически музей - Чипровци, Чипровски манастир "Св. Иван Рилски" и Античната крепост в Монтана.

От област Видин са номинирани 7 туристически обекти: Белоградчишки скали и крепост, Пещера "Магурата", Музей-крепост "Баба Вида", Конакът и кръстатата казарма и Исторически музей - Видин, Крепост "Кастра Мартис" - Кула и Исторически музей - Белоградчик.

В категорията "Туристическо събитие" са предложени две събития от нашия регион - Традиционният Врачански есенен панаир и Летният фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", а в категорията "Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията" е номинирана Пещера "Магурата".

И тази година гласуването се осъществява онлайн на платформата tourismawards.bg. Обективните резултати в конкурса са гарантирани, тъй като гласуването е ограничено на база IP адреси. За реален глас се отчита само едно заявено желание за кандидатура в дадена категория, направено от едно устройство. Всички подадени повторно гласове от същия IP адрес се регистрират като недействителни.

Крайният срок за гласуване е 6 декември. Наградите на победителите в отделните категории ще бъдат връчени на официална церемония в София на 16 декември.