© радио Видин

Стопанинът Владимир Данов разказва: "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските. От Германия ни ги докара един търговец на животни, така да го кажем. Първата лама е от България, от едно село до Перник. Бобо е мъжкият, а женските нямат определени имена. Търсихме някакви немски имена. И на следващата година намерихме и купихме и тези малките, алпаките. От Германия. Там има доста ферми за лами, за алпаки".

В Германия изкупуват вълната от такива животни, а в България - не, няма и пазар за нея. Ламите и алпаките не са претенциозни животни, не боледуват. Вълната им ги пази от студа и ги защитава при големите жеги, разказаха още Ирена и Владимир:

"Пускаме им лятно време поливната система да се разхлаждат."

Ирена и Владимир казват, че идват доста хора да им се радват. Към децата са много отворени, раздават и целувки. Рядко плюят, само когато се чувстват застрашени. Хранят се с ябълки, моркови, зеле, смески.

"Разнообразна храна им даваме, да не е една и съща храната."

Скоро броят на домашните им любимци ще се увеличи- намерили са женски алпаки и очакват търговецът на животни да ги докара.

Имат и три кучета. Най- малката се казва Бишон от името на породата Бишон фризе, другите две са Макс и Бела, порода Бобтейл.