Построена през периода 1930 – 1932 г., църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“ е осветена на Томина неделя – 8 май 1932 г. от Врачанския митрополит Паисий в присъствието на тогавашния министър на просвещението Константин Муравиев. Както всеки православен храм, църквата в Мездра има своята уникална история. Божият дом в железничарския град и съграден и въздигнат от родолюбиви българи, наследниците на индустриалеца Тодор Балабанов – синът му Иван, съпругата Елена и дъщерята Зорка, продължава да бъде духовното сърце на Мездра.

Най-голямата гордост на мездренската църква „Св. вмчк. Георги Победоносец“ е иконостасът, иконите от който в царския ред са изписани от големия български художник проф. Дечко Узунов

В деня на свети великомъченик Георги Победоносец десетки миряни се събраха в храма, за да се поклонят пред светеца и да се помолят за здраве и благоденствие.

Сред дошлите бе и именикът Георги Монков, който пожела здраве и благополучие на себе си и на всички хора.

Кметът на Мездра – Иван Аспарухов също запали свещичка пред иконата на Светеца войн и пожела на жителите на община Мездра здраве, благополучие и повече вяра в това, че само заедно можем да променим живота към добро.

Смирено и търпеливо чакаше своя ред да се поклони на Светеца и Маргарита Стефанова, която този път бе без микрофон и от другата страна на камерата. Тя също изрази надежда, че вярата е тази, която може да ни направи по-добри в трудни времена.