Жителите на село Лик се събраха под купола на храма да почетат паметта на двама от големите апологети (защитници) на християнската вяра от арианската и от несторианската ереси - Св. Атанасий Велики и Св. Кирил Александрийски, чиято памет православната църква почита съвместно на 18 януари – Атанасовден, да запалят по свещица и да се помолят за здраве и благополучие.

Сред дошлите да почетат своя небесен покровител бе и малкият Виктор – само на годинка и 1 месец.

„Възраждаме църковните празници, защото църквата ни учи на милосърдие и доброта. Заради това искам да предадем на следващите поколения тази безкористност и тази доброта” – каза за MediaNews кметът на село Лик Валентина Мишева.

Лишката църква „Св. Атанас” е един от двата православни храма във Врачанска епархия, заедно с този в с. Гала̀тин, община Криводол, чийто патрон е Св. Атанасий Велики (295-373 г.). Тя е и една от най–старите в община Мездра. За историята на църквата разказва кметът на село Лик Валентина Мишева и пожела:

"Църквата е построена през 1876 – 1878 година . Главни организатори за изграждането ѝ са: Цоло Пеловски и Георги Ивков, заедно с други техни христолюбиви съмишленици. Открита и осветена е на 2 май 1882 година – Летни Атанасовден, и до днес е действаща. Това, което искам да пожелая на себе си, пожелавам за всички хора не само в България, а по целия свят е мир, благополучие, успех. Хората да бъдат добри едни към други и да се отнасят с уважение един към друг”.

Разбира се за празника бе приготвен и традиционният курбан, дарен и приготвен от Емилия Пешунова, заедно с други жители на селото. Отец Георги освети хляба и курбана, благослови и причести миряните и им пожела здраве и благоденствие.

Според народните вярвания, на Атанасовден "зимата хвърля кожуха си". Българите наричат зимния Атанасовден „Среди зима", тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото Св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: „Иди си зимо, идвай лято!".