Библиотекарят Димитрина Иванова запозна децата с различните музикални инструменти - клавирни, струнни, ударни, духови и им показа наличните от тях в читалището.

Младият музикант доброволец, Мириян Миронов, илюстрираше звученето на една и съща мелодия на раличните инструменти. Децата усетиха общото и различното в музиката, в зависимост от музикалния инструмент. Истинска изненада беше, когато Миро и Димитрина им изпяха песните "Катерино моме" и "Блус за двама", за да чуят звученето на инструментите в различни музикални стилове.

Всяко дете имаше възможност да се докосне до пианото, да се опита да свири, да докосне тъпана, да усети тежестта и спецификата на акордеона.

Музикалният урок продължи в атмосфера на усмивки, забава, както и в разглеждане на ноти, информация за различните музикални размери, как звучи ръченицата, народното хоро, симфонична музика със звука на пианото.

Времето неусетно летеше, изпълнено с музика, песни, танци и усмивки. Всички заедно изпяха "Облаче ле бяло".

Особен колорит внесе и гостенката от София Яна Павлова Първанова, която изсвири своята измислена мелодия на пианото и поздрави всички с прекрасно изпълнение на народната песен "Лаленце се люлее".

Много настроение внасяше в паузите новият дует Димитрина Иванова и Мириян Миронов, които увличаха децата в магията на музиката.

Накрая пожелаха на децата да продължат да търсят себе си, своите дарби, да опитат да сътворят мелодия, песен, танц и да проучат възможностите за учене в училищата по изкуства.

Организаторите на „Забавното лято“ благодариха за подкрепата на Мириян Миронов и неговото желание да разкрие пред децата тайните на изкуството и музиката и да им разкаже за своя път към музиката.

Заниманията в „Забавното лято“ ще бъдат официално закрити на 31 август, а домакините от библиотеката при НЧ “Просвета 1925“ ще подготвят за децата, които през цялото време се забавляваха, учеха, развиваха творческите се умения, нови интересни изненади.