Според приетите промени процедурата по извънсъдебно споразумение бъде неуспешна, едва тогава ще се стига до съдебна процедура. Проектът предвижда задължителна съдебна медиация по определени граждански и търговски дела, свързани със спорове от областта на семейните взаимоотношения като например бракоразводни дела, спорове за родителски права и упражняването им и отношения в семейството, по дела за собствеността, делби и етажната собственост. "Освен че законопроектът е част от законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, той е залегнал в идеята за съдебна реформа от много дълго време", посочи служебният министър на правосъдието Крум Зарков при представянето на законопроекта на първо четене. Още: Адвокати обясниха какви са правата на разделените родители за отглеждането на дете.

По думите му той е част от пътната карта за изпълнение на актуализирана стратегия за продължаване на реформа в съдебната система, приета през 2016 г., част от докладите на ЕК до ЕП и Съвета на Европа, по-известни като мониторинговия механизъм, както и от разработки на Висшия съдебен съвет.

"Министърът отбеляза, че медиацията е изключителен важен способ по две причини. Един от проблемите на българската съдебна система е неравномерната натовареност на съдилищата, но той е изключително важен и за българските граждани, защото осигурява бързо, евтино и ефективно средство за решаване на спорове", обясни Крум Зарков. Още: Вече е възможно: Развеждаме се и по интернет.

"Доказано е, че медиацията е един от способите за преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата", добави министърът. Той каза, че са предложили въвеждането на задължителна медиация и уточни, че не е задължително постигане на споразумение, но е задължителен опит за него в определени граждански и търговски дела, в които смятат, че ще се постига висока степен на успеваемост.