В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура, съобразена с разпоредбите на Наредбата. Според тях при работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени и изключения. Според тях при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява както по сигнали, така и в рамките на планирани проверки. Той е приоритет и при контролната дейност в строителството и в селското стопанство, където основно се работи на открито. В резултат и на засиления контрол в двата сектора през последните години като цяло работодателите в тях съобразяват дейността с високите температури. Най-често като превенция те се възползват от възможността да въведат подходяща организация на работния процес, така че да се почива по-често и да не се полага труд в най-горещите часове от деня. Осигуряват се и достатъчно разхладителни напитки, особено в строителството. Все още обаче има проблеми с осигуряването на климатизирани помещения за почивка, когато става въпрос за работа на открито.

Резултатите от контролната дейност показват, че обикновено сигнали за работа при високи или ниски температури се подават от работещи на закрито. При проверките обаче в повечето случаи се констатира, че градусите в помещенията не надвишават изискванията на Наредбата. Най-често сигнали подават работещите в предприятията за производство на облекло.

От трудовата инспекция съобщиха, че най-честите установени нарушения са свързани с липса на данни от актуални измервания на параметрите на микроклимата. Често се установява, че има осигурени технически средства за разхлаждане, които обаче не са проектирани съобразно пространствата, които охлаждат, или към момента на проверката не работят. Не се осигуряват и климатизирани помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма. Те са много подходящи като решение за работа в производства, където технологията не позволява да се осигури оптимална температура - например в леенето на метали и в керамичната промишленост около пещите. В по-малките предприятия често не се осигурява вода и разхладителни напитки.