Meteo Balkans съобщава, че Балканският полуостров ще бъде обхванат от серия от средиземноморски циклони, и първата половина на януари ще е по-често облачна и дъждовна, ще има изгледи и за сняг.

"През следващите дни очакваната циркулация ще е зонална (от западна). Причината е, че очакваме да се изгради гребен на високо налягане, свързан с разширение на антициклона от Централна Европа към нашата страна и преносът ще е по скоро югозападен.

Очакваме чувствително повишение на температурите, като стойностите на термометъра ще надминат 15-18°C. На изолирани райони в Централна България и дори по-високи, около 20-22°C. Тези стойности ще са с 15-20 градуса над климатичната норма, което ще доведе до нови температурни рекорди."

Според прогнозите на метеоролозите затоплянето ще продължи и в последната седмица на декември, "като стойностите често ще надминат 15°C, но ще има условия и за температурни инверсии и по-мръсен въздух в района на София и Пловдив", а вероятността за снежна зима в началото на 2024 година е под 40%", казват от Meteo Balkans.

Метеоролозите на Meteo Balkans уточняват, както и ние, че винаги дългосрочните и средносрочни прогнози са несигурни. Това е така, защото атмосферните процеси са хаотични и се описват със системи нелинейни частни диференциални уравнения, които и най-бързият компютър трудно може да реши сега.

Източник: Meteo Balkans