Денят се отбелязва на рождения ден на австрийския биолог и лекар Карл Ландщайнер, откривател на системата за класификация на кръвните групи „ABO".

В Световния ден на кръводаряването отдаваме почит и благодарим на всички доброволни кръводарители по света. Този ден има за цел и да популяризира и да привлече вниманието на обществеността към доброволното и редовно осигуряване на достатъчно количества безопасна кръв безвъзмездно, за да се подкрепи лечението и да се спаси животът на болни и пострадали хора.

В България мотото на тазгодишната кампания е „Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте често".

Във връзка с честването на Световния ден на кръводаряването, Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ), съвместно с Българския Червен кръст, организира тържествено събитие, което ще се проведе в аулата на НЦТХ от 12 ч. 15 организации и личности ще бъдат наградени за специален принос за кръводаряването. НЦТХ вече раздаде благодарствени грамоти в знак на признателност за проявена съпричастност, активно участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване в столицата и страната на 150 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения.