От решението на магистратите става ясно, че тя е призната за виновна в "Убийство на новородено в чудовищен вид“ по чл. 120 от Наказателния кодекс, който предвижда до две години затвор. Мотиви за отложеното с три години наказание все още не са публикувани.

Зловещото убийство потресе романското село Радовене на 5 февруари тази година. Атанаска, която местните наричат Ася, родила сама в дома на Миглен, с когото живеела на семейни начала. После го хвърлила на земята и бебето умряло. По-късно експертизите установили, че е починало от тежка черепно-мозъчна травма. Родилката решила веднага да се отърве от трупчето като го хвърлила във външната тоалетна и го затрупала с камъни. Когато Миглен се прибрал, заварил Ася цялата окървавена. Разревана, жената го излъгала, че е родила мъртво бебе. Миглен веднага отишъл при кмета и му казал какво се е случило. Той от своя страна уведомил полицията и на мястото пристигнали криминалисти, линейка и служители от Агенцията за закрила на детето.
Атанаска е от пазарджишко, има 4-годишно дете от друг мъж, с когото е разведена. След инцидента то е настанено в социална институция.

Според решението на съда детеубийцата трябва да плати към 660 лева за извършените експертизи. Предаден и е пликът с окървавените й дрехи, които били иззети. Атанаска е със средно образование и е осъждана за други провинения. Присъдата може да бъде обжалвана пред Врачанския окръжен съд.