Oфициално бяха открити Майските дни на културата в община Роман. Първата проява от празничния календар бе отбелязването на 180 години просветна дейност в най-многолюдното село в общината - Камено поле. По случай патронния си празник на ОУ ”Св. св.Кирил и Методий” ръководството и възпитаниците на учебното заведение бяха подготвили множество стихотворения, песни и танци.

Утре тържествено ще бъдат изпратени абитуриентите от Випуск 2016 в СОУ ”Васил Левски” - Роман.

И тази година Градската библиотека се включи с поредица прояви в Националната библиотечна седмица. Сред тях бяха "Моето първо посещение в библиотеката след изучаване на буквите от родната ни азбука” с участието на ученици от първите класове, честване на 160-годишнина от рождението на Стоян Михайловски, поетична вечер със стиховете на Димчо Дебелянов по повод 100 г. от гибелта му, отбелязване на 400 г. от смъртта на Уилям Шекспир.

На 16 май от 17.00 ч. в Читалище ”Христо Ботев” ще бъде представено краеведското изследване на депутата Красимир Богданов "Забравени герои”. На 18 май в културно-просветното средище ще бъде подредена изложба на художниците от школата по изкуства с ръководител Мариета Чуклева.

На следващия ден със спортни игри в учебните заведения в града ще бъде отбелязан Денят на българския спорт.

На 24 май от 10.00 ч. на градския площад с празнична програма ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

На 25 май вечерта читалищният театрален състав ще представи пиесата "Големанов”, която ще изиграят отново на 3 юни.

В последния ден от месец май с тържество ще закрие учебната година градското Начално училище "Петко Славейков”, а на 2 юни с тържествен концерт на самодейните състави и колективи ще бъде закрит творческият сезон на градското читалище.

Три дни по-късно, на 5 юни, Женската певческа група и фолклорният танцов състав ще вземат участие в Националния фолклорен събор ”Де е българското”, който ще се проведе в туристически комплекс “Дядо Йоцо гледа” край мездренското село Очин дол.

На 17 юни танцовият състав ще замине за Вършец, където ще се включи в Международния фолклорен фестивал ”Пъстра огърлица”.