Кой знае защо след встъпителните си думи кметът Генади Събков "помоли" представителите на медиите да не снимат повече и да напуснат залата. Стигна се дори до словесна заплаха операторът на кабелната телевизия да бъде изгонен принудително от охраната. Нещо, което е без прецедент в историята на Община Мездра. И всичко това на публично събитие, което несъмнено е от голям обществен интерес за местната общност…

Всъщност, реално "обсъждане" на програмата за подпомагане на малкия и среден бизнес така и не се състоя. Тъй като повечето от присъстващите просто не бяха запознати с нея - проектът беше качен на сайта на Община Мездра преди броени дни и то в "седма глуха" - раздел "Обяви".

Според Цветан Тодоров една такава среща е закъсняла, проблемите са натрупани от доста години и, за съжаление, някои от тях са необратими. "Причините нещата да не се случват в Мездра са комплексни", заяви Тодоров и апелира Общината да не пречи, а да помага при реализирането на едно или друго бизнес начинание. Като пример посочи проектът за лятно кино и пътната връзка при новото кръгово за Дърманци.

Илиана Елезова постави проблема с честото спиране на водата заради аварии, потърпевши от което са както тези, които развиват някакъв бизнес, така и останалите граждани. В тази връзка тя заяви, че е инициирала подписка за решаването на този наболял проблем. Предложи да се направи и среща с мездренчани, които живеят в чужбина или в други градове на страната, за да се генерират позитивни идеи за развитието на Мездра.

Мирослав Захариев акцентира върху друг сериозен проблем - липсата на квалифицирани кадри. "Хората избягаха от този град, затова най-важният въпрос е как да ги върнем в Мездра и да задържим тези, които все още не са заминали", заяви Захариев. Той предложи да се организира среща с директорите на училища, с цел разкриването на професионални паралелки, съобразени с търсенето на работна ръка.

Галина Първанова настоя да се обърне специално внимание на майките с малки деца, повечето от които, въпреки че са образовани, са без работа - за да се мотивират да останат тук. Според нея Общината трябва да предприеме мерки и за справяне с вандалските прояви, извършвани от младежи, предимно в новата пешеходна алея.

Според Тони Йорданов проблемът с липсата на работна ръка може да се реши или чрез "внос от чужбина", или чрез интегриране на ромите, в които има голям трудов потенциал. "Никой външен инвеститор няма да дойде в Мездра, ако проблемите с водоснабдяването и електрозахранването продължат, заяви Йорданов. А това с "Вик"-а е престъпление!”

Весела Петрова подчерта, че казаното от кмета на Мездра звучи добре, но повечето неща са с пожелателен характер. Тя апелира Община Мездра да не възпрепятства интересите на бизнеса. "Администрацията трябва да работи еднакво за всички!", категорична бе Петрова.

Ще има ли полза от това "обсъждане" - престои да видим. Или всичко ще остане в графата "отчитане на дейност", каквито опасения изрази един от участниците в срещата. Както се казва в една турска пословица: "Чок лаф - кел файда" ("Много приказки - полза никаква").

Друг е въпросът защо такава среща се прави чак сега, само една година преди края на мандат 2015-2019 г.? И то едва след като беше поставен в Общинския съвет под формата на актуално питане.