Оказва се обаче, че идеята за безплатна кастрация на домашните кучета не е на Община Мездра, а на една от неправителствените организации, полагащи грижи за безстопанствените животни. Първоначално кметът заявил, че "това няма как да стане, защото е непосилно за Общината". Впоследствие променил мнението си и сега си приписва чужди заслуги, представяйки тази идея като своя…

"Той поясни, че на база сключен договор №97.00-1/06.01.2017 г. между Община Мездра и д-р Калина Христова за ветеринарномедицинска обработка на безстопанствени кучета на територията на община Мездра през отчетния период са кастрирани 29 броя безстопанствени кучета - 4 мъжки и 25 женски”, пише още в прессъобщението от Община Мездра.

Оказва се обаче, че тези кучета са уловени не от Община Мездра, а от доброволци от сдружението "В помощ на животните в Мездра” и транспортирани за обработка със собствен превоз, както става ясно от отчета на програмата - информация, която липсва в press release-а от Общинската администрация.

"Кметът поясни, че в края на м. г. Община Мездра е постигнала договорка с неправителствена организация за безплатна кастрация първо на бездомните кучета, след което и на домашните", четем още в прессъобщението от Община Мездра.”

Оказва се обаче, че въпросната неправителствена организация е доведена от популярния актьор Христо Шопов и неговата съпруга и Община Мездра на практика няма абсолютно никаква заслуга това да се случи.

Но най-нагло е следното съждение на кмета на Мездра, изречено на януарската сесия на Общинския съвет: "Наложи се 60 от бездомните кучета да бъдат изолирани във временния приемник в с. Кален. Впоследствие около 30 бяха осиновени и намериха любящи стопани“.

Оказва се обаче, че въпросните 30 бездомни кучета (б. а. в отчета точната бройка е 38) далеч не са "осиновени", а изведени от приемника в село Кален от неправителствени организации (НПО "Помощ за животните - ДАРА” с председател Ирина Николова и СНЦ "Animal help" - Мездра) заради изключително лошите условия в общинския приют/изолатор, наричан от някои "концлагер за кучета".

"Дори в момента в приемника има нови две майки, забременели и родили в Кален с общо 14 малки кученца, които нямат "приемен дом", а бебетата продължават да умират…”, алармираха защитници на безпризорните животни.

За поредния случай на брутално нахапано куче в приемника в Кален (вж. снимките) сигнализира наскоро в социалната мрежа една от най-активните доброволки. "Има и брутално нахапано куче… Вероятно от студа и недостатъчно храна... Нямам думи вече...”, написа по този повод във фейсбук Пламенка Калинкина. "Кръстих я Чара… Търся й спешно дом, тя е много спокойно куче, въпреки силната болка, не ме захапа нито веднъж, само ме гледа с жални очи...”

"След 5 месеца борба с администрацията на Община Мездра, положението е почти същото като в началото... Кучетата се хапят, защото са в общи клетки… Правя всичко по силите си, но изглежда не е достатъчно... Лекувам, снимам и публикувам албуми на кучетата в приюта, нося храна и лекарства... Всяка седмица има нов проблем - майки с бебета, ранени животни, замръзнала вода в клетките, недостиг на храна, необходими са и ваксини…”, пише в заключение Калинкина.

На фона на тези нагледни примери за нехуманните условия, при които се отглеждат бездомните животни в приюта в Кален, казаното от кмета на Мездра на януарската сесия на Общинския съвет при представянето на отчета за изпълнение на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета звучи най-малкото цинично: "Отговорно мога да заявя, че се справихме добре с решаването на този проблем!"