© iStock

Тази сутрин секретарят на общината Севдалина Джамбазка, несъмнено със знанието на кмета на Мездра Генади Събков, е събрала служителите в Общинската администрация и в Общинското предприятие "Чистота" и ги е информирала, че е "желателно" да се включат - "кой колкото даде…" - в събирането на средства за закупуването на част от необходимите банки кръв.

За целта общинарите, които "решат" да се включат в "доброволната" акция, трябвало да отидат при техническия сътрудник на секретаря на общината, където в поименен списък било отбелязвано кой и колко е дал. Пред угрозата да се чувстват неудобно, да ги гледат накриво и да ги сочат с пръст, повечето чиновници, щат-не щат, били принудени да "дарят" различни суми.

Безспорно, благородната инициатива за подпомагане спасяването на един човешки живот заслужава само адмирации. Друг е въпросът, че е редно това да става доброволно - било под формата на кръводаряване, било чрез събиране на средства, уважавайки обаче правото на всеки сам да прецени дали и колко пари да дари. А не принудително, т. е. доброзорлем, което опорочава тази хуманна кауза.

Още повече, че това е втора подобна "доброволна" акция, организирана в Община Мездра - първата се е случила в понеделник.