Общата стойност на проекта е 1 499 530.77 лв., от които 1 274 601.15 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 224 929.62 лв. - национално финансиране.

Първата обновена многофамилна жилищна сграда - блок „Леденик 3“, на ул. „Христо Ботев“ №72-74-76, е панелна жилищна сграда, построена през 1980 г., с три входа. В нея има 74 самостоятелни апартамента. Сградата е с разгъната застроена площ (РЗП) от 4 802.31 кв. м и достига под 60% спестяване на първична енергия, съгласно приложените сертификати от енергийното обследване.

Втората многофамилната жилищна сграда на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ №8 също е панелна, построена през 1977 г., с три входа и 72 самостоятелни апартамента. Тя е с РЗП 5 967.86 кв. м идостига под 60% спестяване на първична енергия, съгласно приложените сертификати от енергийното обследване.

Прилагането на енергоспестяващите мерки в двете сгради имат за цел да намалят консумацията и разходите за енергия, както и емисиите на парникови и вредни газове в атмосферния въздух, което ще подобри качеството на околната среда в града, заяви Иван Аспарухов, кмет на Община Мездра при приключването на проекта.

Проектът включва пакет от енергоспестяващи мерки в двете многофамилни жилищни сгради в град Мездра, сред които подмяна на дограмата, топлинно изолиране на външните стени, покриви, подове и др., както и ремонт или подмяна на електрическата инсталация с енергоспестяващи елементи, обясни инж. Розалина Георгиева - Директор на дирекция „Устройство на територията, икономика, общинска собственост и хуманитарни дейности“. Отделно е осигурена и достъпна архитектурна среда в жилищните сгради до първото етажно ниво - нивото с асансьор.

Целта е да се снижат разходите за отопление и охлаждане като сградите преминат в енергиен клас „С“ с устойчиво потребление на енергийни носители подчерта кметът на града Иван Аспарухов. По думите му от една страна това ще елиминира замърсяването на въздуха с фини прахови частици, а от друга - ще повиши качеството на живот на общо 150 домакинства, живущи в двете сгради.