Тазгодишното издание на събора събра над 600 самодейци - певчески, танцови и инструментални групи, както и индивидуални изпълнители, от 29 населени места от общините Мездра, Враца, Червен бряг, Видин, Монтана и София.

Съборът беше официално открит от кмета на община Мездра – Иван Аспарухов и председателя на Сдружение "Искърско дефиле" - Огнян Петров, които пожелаха на всички гости весело изкарване на празника:

„Добре дошли в това райско кътче. Радвам се, че отново сме заедно. Преживяхме много неща – ликвидации, приватизации, пандемии и ние пак сме тук, и дядо Йоцо е тук. Незрящ, но въпреки това стои и чака нова България, и ние я чакаме. Затова нека се потопим в най-важните и дълбоки корени на българския дух – това е фолклорът“, каза в приветствието си кметът на община Мездра – Иван Аспарухов.

„За поредна година се събираме тук и българският фолклор оглася планините, за да зарадва нашия най-голям родолюбец – дядо Йоцо и да разтупти сърцето му, че все още българското го има. Ние правим този събор за 17-ти път и с всяка година има повече хора. Това показва, че любовта към българското не секва, а все повече се разширява, за да е жив и споменът за Вазовия герой”. С тези думи към присъстващите се обърна домакинът на събитието – Огнян Петров.

Отец Антон Петков, енорийски свещеник на Зверино, освети традиционния курбан, който се раздава на този ден.

Сред участниците в събора бяха Женският народен хор от Мездра, Детският танцов състав „Мездренче“ и съставът при НЧ „Факел 1926“ – Зверино.

Всички изпълнения бяха бурно аплодирани от стотици почитатели на българския фолклор.