Вече 32 години Мездра празнува своя Ден на града на големия християнски празник – Гергьовден. На 7.03.1992 г. Общинският съвет в железничарския град взема решение, с което възстановява традиционното до 9 септември 1944 г. честване на 6 май като Ден на Мездра, който съвпадал с храмовия празник на енорийската църква „Св. Георги Победоносец“ и събора на населеното място.

Денят на Мездра започна на централния площад "България" с ритуал по издигането на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флагът на Европейския съюз.

Вълнуващото изпълнение на младите рецитатори от клуб „Художествено слово“ при НЧ „Просвета 1925“ , които представиха емблематичните творби на Патриарха на българската литература „Отечество любезно“ и Петко-Славейковото стихотворение „Хубава си, татковино!“ спечелиха аплодисментите на присъстващите.

Поздрав към жителите и гостите на града поднесе кметът Иван Аспарухов, който честити празника на гражданите на Мездра и им пожела здраве и вяра, че доброто предстои. В словото си градоначалникът подчерта, че в такива дни, когато почитаме небесния покровител на Мездра – свети Георги, най-важното е да запазим вярата си, заедността и увереността си, че доброто винаги предстои.

Празникът на града бе отбелязан и от Президента на Република България Румен Радев, който поздрави жителите на Мездра и общината с пожелания за здраве и благополучие. В президентското обръщение бяха отбелязани културните и природни забележителности в града на релси, значението им в национален мащаб и с пожелание да бъдат помнени и съхранявани за поколенията.

Празничната програма продължи с изпълненията на ВГ „Детски свят“, групата за художествено слово и прекрасните мажоретки при Центъра за подкрепа и личностно развитие. Накрая площадът завладяха малките магьосници на танца от Детски танцов състав „Мездренче“ и Средношколския танцов състав при НЧ „Просвета 1925“.

На тържествената церемония присъстваха председателят на Общинския съвет - Яна Нинова, заместник-кметът Нели Минева, секретарят на общината Светла Мицева, общински съветници, както и много граждани и гости на града.

Официалното честване завърши с шествие до паметника на загиналите във войните, където бяха поднесени венци и цветя от общинската администрация и Общинския съвет.