В края на богослужението Негово Високопреосвещенство благослови дошлите да се черкуват миряни и им пожела Св. архангел Михаил и другите небесни безплътни сили да закрилят тяхното село, Врачанска епархия и всички християни.

„Днес църквата ни призовава да отдадем дължимата почит, славословие и преклонение, празнувайки паметта на свети архангел Михаил и на останалите безплътни небесни сили. Това са всичките тези ангели и архангели, които са в непрекъсната служба на Бога.

Нека ни бъдат на помощ, нека и стратиг Михаил, който е архистратиг на ангелското войнство, също да бъде нам помощник, да ни избави от всякакви изкушения на видими и невидими врагове, зад а можем с тази ангелска небесна помощ за извървим достойно пътя си и наследим вечността с ангелите господни на небесата. Амин!”

След края на службата отец Владислав мироса с елей и даде първо причастие на шестгодишните близнаци – именникът Михаил и Цветин, и тригодишната Дебора. Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий раздаде нафора и причести енориашите.

Денят на свети архангел Михаил във Върбешница уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и кметът на селото Магдалена Динкова.

Своя храмов празник и Ден на селото - Архангеловден, отбелязаха и жителите на Руска Бела. Божият дом събра десетки рускобелчени, дошли да почетат своя небесен закрилник, да запалят по свещица, да се поклонят на светеца покровител и да се помолят за здраве и благоденствие.

Енорийският свещеник отец Дилян Иванов отслужи празнична света Литургия и благослови миряните и им пожела здраве, благополучие и да бъдат все така заедно и в празник, и в делник.

И тази година празникът бе отбелязан подобаващо с водосвет за здраве и традиционния курбан, средствата за който са отпуснати от Община Мездра и пожелали анонимност спомоществователи за празника на селото.

След тържествената служба в храма, Отец Дилян освети празничния курбан. Край димящите казани не липсваха и традиционните шеги и закачки, свързани със свещенодействията на двамата новопризнати майстори готвачи – Даниела Владинова и Николай Митов.

И както повелява традицията, всички се събраха на общата трапеза в салона на Читалището да опитат от вкусния курбан и пържената пъстърва, в чест на свети архангел Михаил.

Празникът на Руска Бела уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и кметът на село Игнатица Иво Костов.