Нека видим: Само мит ли е това?

Поради нарастване на тенденцията това се е приело за общовалидна истина, но всъщност не съществуват никакви научни доказателства, които да потвърждават, че движението под 10 хиляди крачки на ден няма ползи за вашето здраве. Дори не е никак задължително да извървите толкова много, за да извлечете ползи и да изразходвате малко калории.

Не бива да се чувствате виновни, ако в някои дни сте твърде заети и не можете да покриете “минимума” от 10 хиляди крачки, тъй като има още много ефективни начини, чрез които да се движите пълноценно за по-кратко време.

Всъщност митът за 10-те хиляди крачки се поражда от създадено японско приложение, което измерва количеството аеробни упражнения, които се явяват като достатъчни за нашите цели - отслабване или поддържане на форма. Преводът на името на самото приложение буквално означава “10 хиляди крачки”, от което се поражда и двусмислицата за този брой крачки на ден като минимална граница. Колко крачки на ден ще намалят риска от сърдечно-съдови заболявания?

Ще си създадете допълнителен стрес, ако постоянно следите приложението си за броя крачки, които сте изминали през деня. Достигането на тази цел ще ви преследва до края на деня, а неизпълнението й може да ви разочарова без адекватна причина. По-скоро използвайте приложения, които да ви напомнят и да ви мотивират да спортувате, но не да ви поставят задължения и норми. Можете да го използвате ориентировъчно или да си направите равносметка в края на седмицата или месеца. В противен случай изпълнението на задачата ще ви се струва досадна, тиранична или изпълнявана насила, а не бива да се чувствате по този начин.

Слушайте тялото си и постигайте цели, които са съизмерими с вашите възможности. Ако не се чувствате добре например след 2, 3 или 5 хиляди крачки - спрете. Приберете се и си почивайте. Така ще сте много по-доволни от себе си, по-отпочинали и по-малко стресирани, отколкото ако продължите само за да отбележите в приложението, че днешната задача е постигната. Всяко движение е от полза за вашето здравословно състояние - ходенето до магазина, избирането на стълбите пред асансьора, разходките в парка. Избирайте да се движите по начини, приятни за вас.