Изображения и данни, върнати в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, показват, че една или повече от лопатките на ротора от карбонови влакна на хеликоптера са били повредени при кацане по време на последния му полет този месец. Екипът установи, че хеликоптерът вече не може да лети , според космическата агенция.

Ingenuity, който е пътувал до Марс като надежден помощник на марсохода Perseverance, седи изправен на повърхността на червената планета, а контролерите на мисията в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА са успели да поддържат комуникация с роторкрафта. съобщава cbsnews. Екипът на мисията на НАСА очакваше хеликоптерът да извърши само пет тестови полета за 30 дни. След като изпълни своите пет очаквани полета, Ingenuity премина от ролята си на експеримент към службата на въздушен разузнавач за марсохода Perseverance. Хеликоптерът прелетя над области от научен интерес, за да заснеме изображения и да помогне на екипа на мисията да определи следващите цели на Perseverance за подробен анализ. Хеликоптерът извърши последния си полет на 18 януари.

Заедно марсоходът и хеликоптерът прекараха последните няколко години в изследване на кратера Jezero, мястото на древно езеро и делтата на река на Марс. Учените се надяват, че пробите, събрани от Perseverance, които ще бъдат върнати на Земята от бъдещи мисии, могат да определят дали някога е съществувал живот на червената планета.

Ingenuity регистрира много етапи . Той летя 14 пъти по-далеч и 33 пъти по-дълго от планираното, записвайки повече от 2 часа полетно време.

Източник: moreto.net