На 21 декември 2018 г. Община Ботевград е подписала договор с ДЗЗД "Огоста 2017" за изпълнение на поръчката, която е на обща стойност 647 556,87 лв с включен ДДС. Срокът за изпълнение на договора е 150 календарни дни и започва да тече от датата на откриване на строителната площадка.

Обектът ще бъде обособен в четири функционални зони: Зона 1: Представителна част - Главният подход към парка и водна площ с фонтани и озеленяване; Зона 2: Централна площадна част - откъм входа за Мемориалния паметник, разположен централно на целия парк; Зона 3: Функционална връзка между Северна и Южна част на парка и Зона 4: Южната част на парка, свързана с градския стадион "Христо Ботев", където ще бъде разположена детска площадка и спортни съоръжения.

Ще бъде изградено ново парково обзавеждане - пейки, кошчета, информационни табели. Ще бъде изградена нова детска площадка, кът за отдих с декинг покритие, зона с детски атракциони. В проекта е заложено още изграждане на точки за напоителна система, изграждане на велоалея, подмяна на тротоарни настилки граничещи с пътя, изграждане на поливна система.

Територията, предмет на реконструкция и благоустрояване, обхваща съществуващите паркови пространства в западната част на града, с площ от 65 000 кв .м.

Обществената поръчка бе обявена на 12 март 2018 г. Фирмата изпълнител е публикувана на сайта на Община Ботевград на 4 юли 2017 г., но впоследствие класираната на трето място фирма - "БМ-Груп-Инженеринг" ЕООД. обжалва обществената поръчка и на практика Община Ботевград не успя да сключи договор с класираната на първо място ДЗЗД "Огоста 2017" - Мездра.

След като изпълнението на поръчката бе блокирано, средствата бяха пренасочени за ремонт на детските градини във Врачеш, Литаково, Трудовец, Новачене, Скравена, както и за реконструкция на площадното пространство във Врачеш и в ж. к. "Васил Левски" - старата част.

Източник: balkanec.bg