В словото си кметът на Мездра припомни причините за обявяването на Руско-турската освободителна война и многобройните жертви, дадени в хода на военните действия. "Днес ние честваме 140 години от онзи заветен миг, когато на 3 март 1878 г. Русия и Османската империя подписват предварителния Санстефански мирен договор и България се завръща на европейската карта. Момент, в който народът ни сам започва да кове съдбините си, да развива интелектуалния и физическия си потенциал и да заема полагащото му се място на най-стария и цивилизован континент. Православна Русия проля кръвта на чадата си, за да спаси своите братя българи. Това беше война за възтържествуване на справедливостта и запазване на християнските европейски ценности. Война за изтласкване на вековния поробител до ръба на континента, към неговите исторически територии. Нека винаги да помним и почитаме подвига на всички, сражавали се в Руско-турската война - войната, която възкреси България!”, каза в заключение Събков.

Борислава Стоименова и възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие изпълниха "Песен за България” и танца "Здравец”.

Тържеството продължи с рецитал на тематични стихотворения, посветени на 3 март, изпълнени от възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие. Мъжка вокална група "Калето” изпълни патриотични песни, познати на млади и стари, след което събралото се множество поднесе венци и цветя пред паметника на загиналитe за свободата на България в знак на признателност към героите.