Ароматното растение е ценено заради приятния, умерено горчив вкус. Има два основни вида магданоз: френски с къдрави листа и италиански с плоски и прави.
Листата, издънките, стъблата и корените на магданоза се използват както пресни, така и сушени. Сервира се на масата като част от салати или закуски, като подправка или украса за други ястия. Можете да отглеждате непретенциозното растение през цялата година дори в апартамента си.
100 г магданоз съдържат 36 калории, 2,9 g протеини, 0,79 g мазнини, 6,3 g въглехидрати, 3,3 g фибри, 88 g вода. Нискокалоричният продукт съдържа много полезни вещества: 133 mg витамин C, 1640 mcg витамин K, 421 mcg витамин A. Сред минералите най-много са калий – 554 mg, калций – 138 mg, желязо – 6,2 mg, фосфор – 58 mg, магнезий – 50 mg.
В допълнение тази подправка е богата на органични киселини, флавоноиди, фитонциди и етерични масла. Фибрите в магданоза имат добър ефект върху работата на стомашно-чревния тракт. Полезен е и за здравето на костите, за добро зрение и имунитет. Изброяваме ползите от магданоза за организма.
Стимулира работата на мозъка
Доказано е, че магданозът е естествен източник на антиоксиданти за превенция и лечение на мозъчни увреждания и различни заболявания, причинени от оксидативен стрес, става ясно от статия, публикувана в Journal of Traditional Chinese Medicine. Освен това антиоксидантът апигенин, който е част от растението, допринася за формирането на неврони и укрепва невроните връзки. Това подобрява концентрацията и паметта. Редица изследователи разглеждат апигенина като лекарство срещу болестта на Алцхаймер, пише в изследване, публикувано в списание Anatomical Science International.
Полезен е за костите
Витамин К, на който магданозът е особено богат, укрепва скелета и увеличава минералната плътност на костите според статия в списание Phytotherapy Research. Ако на организма му липсват минерали, тогава рискът от фрактури се увеличава, особено при по-възрастните хора. Приемането на зелени растения и зеленчуци с високо съдържание на витамин К има благоприятен ефект върху костната система. Резултатите от едно изследване демонстрират, че приемът на витамин К намалява риска от фрактури на костите с 22%.
Съхранява зрителната острота
Влизащите в състава на магданоза каротеноиди лутеин, бета-каротин и зеаксантин помагат за поддържане на добро зрение. По-специално има изследвания, които показват, че каротеноидите намаляват дегенерацията на макулата, която причинява постепенна загуба на зрение. Бета-каротинът предпазва от заболявания на роговицата и конюнктивата на очите, може да подобри нощното и периферното зрение.
Подобрява работата на сърцето
Полезните свойства на магданоза са пряко свързани със съдържащите се в него флавоноиди – природни антиоксиданти, които намаляват окислителните процеси и предпазват сърдечносъдовата система, спомагайки за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Изследване, в което са взели участие 58 000 души, е установило, че приемът на фолиева киселина с 38% намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.
Има антибактериален и козметичен ефект
Благодарение на тръпчивия си вкус пресният магданоз има добри антибактериални и противогъбични свойства. Редица изследвания показват, че екстрактът от магданоз се справя с бактериите Staphylococcus aureus – причинителите на пневмония и менингит. В допълнение магданозът помага да се спре ръстът на бактериите Listeria и Salmonella, които причиняват отравяне.
Традиционната подправка перфектно подобрява кожата. От листата на растението например можете да си направите домашни маски за лице. Етеричните масла, които влизат в състава на магданоза, премахват пигментацията на кожата и я предпазват от ултравиолетовите лъчи. Но с козметичната употреба е необходимо повишено внимание – магданозът може да предизвика алергична реакция под формата на зачервяване и сърбеж.
Официално магданозът има статут на безопасно ядливо растение. Нежеланите реакции са свързани главно с алергия, която може да включва цялото семейство Сенникови, включително моркови, целина и копър. Диетолозите препоръчват да добавяте магданоз към храната с повишено внимание, ако страдате от хипертония, хипотиреоидизъм, подагра, уролитиаза, чернодробни и бъбречни заболявания, както и когато приемате разредители на кръвта, а също и в ранна бременност.
Източник: actualno.com