Равнището на регистрираната безработица през септември също леко тръгва нагоре- 12.4%, като увеличението е с 0.4 процентни пункта спрямо август, а на годишна база се наблюдава свиване- с 1.5 процентни пункта.

"Новорегистрираните през месеца са 2 790, като от тях 74 са били неактивни- такива, които не са били нито в заетост, нито в образование, нито в обучение. Имаме специален проект "Активиране на неактивни лица", по който търсим такива хора", съобщи Даниела Накова.

Общо 1 300 души са постъпили на работа през месеца, като 73.6% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени 341 души:191 - по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 114 - по програми и 36 по мерки за обучение и заетост.

"От началото на годината 1395 безработни лица са включени в обучение за нова квалификация или ключови компетентности, като професиите, в които се обучават курсистите са от професионални направления "Приложна информатика", "Градинарство", "Строителство", "Търговия на едро и дребно", посочи пред БНР Даниела Накова.

Учители, лекари, рехабилитатори, оператори на шевни машини и продавачи са сред най-търсените на пазара на труда, уточни Даниела Накова.

За едно свободно работно място на територията на трите области през месец септември средно са се съревновавали по 5-ма безработни.