Те обаче имат и положителни свойства, според Антон Поляков, диетолог и ендокринолог.

Той твърди, че сред разнообразието от растителни масла има особено полезни, които влияят благоприятно на жлъчния мехур, черния дроб и имунната система. Този списък включва следните масла:

1. Масло от тиквени семки

То има балансиран състав по отношение на съдържанието на омега-3, поради което има добър ефект върху функционирането на жлъчния мехур.

2. Масло от коноп и орехи

И двете масла съдържат растителна форма на омега-3, която има противовъзпалителни ефекти, обясняваКоко лекарят.

3. Кокосово масло

„Ако човек няма алергии, тогава това масло трябва да бъде включено в диетата, защото има противогъбични, антипаразитни и антибактериални ефекти“, каза Поляков. Той е еднакво ефективен както в твърда, така и в течна форма.

Той също така подчерта, че готвенето с такова масло го прави по-безопасно, тъй като при пържене не се образуват канцерогени.

4. Ленено масло

Това масло има и много полезни свойства, например стабилизира работата на стомашно-чревния тракт и жлъчния мехур, а също така укрепва имунната система, обясни лекарят.

Не е лошо, но има сериозен недостатък. Разваля се много бързо, затова е по-добре да изберете сурово пресовано ленено масло. Ако се съхранява дълго време, може да загуби полезните си свойства, сигурен е Поляков

5. Масло от бял трън

Повлиява добре работата на жлъчния мехур и черния дроб.

Поляков забеляза, че лъжица всякакво растително масло сутрин е добър навик, който помага на тялото да се чувства по-добре.

- Маслото помага за стартиране на храносмилателната система след събуждане. Всъщност той подготвя стомашно-чревния тракт за приема на храна, смилането на мазнините, а също така контролира изтичането на жлъчката и състоянието на чревния микробиом, увери той.