През това време доброволци от Филиал "Проф. д-р Иван Митев" – гр.Враца ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите да се изследват за хепатит В и С – напълно анонимно, бързо и безплатно.

Кампанията има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез кръвно изследване.

Световният хепатитен ден се отбелязва всяка година на 28 юли, рождения ден на д-р Барух Блумберг, който открива вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него. За тези изключителни постижения през 1976 г. д-р Блумберг получава Нобеловата награда за физиология и медицина.

Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души по света. ОБЩИНА ВРАЦА се присъединява към международната кампания на Световния Хепатитен Алианц, която през 2024 алармира, че „Няма повече време за губене“.

Въпреки наличните диагностични методи, 9 от 10 инфектирани все още не са наясно със своя статус. Независимо от глобалните препоръки на Световната здравна организация за намаляване на вредите от вирусния хепатит до 2030 г., повечето държави сред които и България изостават от тези цели.

Бяха необходими 4 години, за да бъде приета у нас първата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025, която към настоящия момент осигурява безплатни изследвания за:

❗️хепатит В и С на всички здравноосигурени граждани на възраст между 40 и 60 години - на всеки пет години с направление от общопрактикуващ лекар;

❗️АСАТ и АЛАТ на всички здравноосигурени граждани на възраст между 20 и 60 години - на всеки пет години с направление от общопрактикуващ лекар;

В пакета изследвания, полагащи се на всяка бременна жена към изследването за хепатит В вече е добавено и това за хепатит С.

Ако желаете да се изследвате, но не попадате във възрастовата рамка 40-60 г., може да посетите всяка една от РЗИ-Враца, които предлагат безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и хепатит С. Средствата се осигуряват чрез Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити.