Тя допълни, че в болничното заведение често се лекуват пациенти с алергични реакции след ужилване от пчели, оси и стършели. „Имали сме и много тежки реакции при хора, които предварително са алергизирани, като в рамките на минути те изпадат в шок и се нуждаят от спешна помощ. Възможно е да се стигне и до фатален изход. До момента не сме имали подобен случай на летален изход, но при някои пациенти протича много тежко“, допълни доц. д-р Снежа Златева. По думите ѝ алергична реакция към ужилване от насекоми може да се развие с течение на възрастта, като първото ужилване може да премине по-леко, второто – по-тежко, след което да има риск за живота.

Специалистът препоръча хората, които знаят, че са алергизирани, да ползват репелент преди да излязат навън, тъй като той отблъсква насекомите. „Ако това не помогне и се стигне до ужилване, човек трябва да реагира своевременно и ако е в населено място, да потърси лекарска помощ. Хората, които са алергични към ужилвания, трябва да носят в себе си кортизонови таблетки или ампули при пътуване извън града. Друга възможност е винаги със себе си да носят адреналин и ако са извън града – в полето или гората, при такива ситуации да счупят ампулата и да я поставят под езика. До голяма степен това ще отложи алергичната реакция, за да може да се потърси лекарска помощ“, допълни доц. д-р Снежа Златева. Хората, които са алергизирани към ужилвания, могат да потърсят и алерголог, който да проведе десенсибилизация на организма към пчелна или отрова от оси. Процесът е бавен и продължава около година, две.

„Ужилването от насекоми може да има тежки последствия при хора, които са алергизирани. При останалите преминава безобидно – със сърбеж, лек отток и зачервяване, и не изисква някакво сериозно лечение. Лечението е добре да бъде от професионалисти, но то включва антиалергична терапия, която всеки един спешен център може да окаже. Опасността е за тези, които са алергизирани. Другата опасност е от множествено ужилване. Имали сме такива случаи, миналата година имаше смъртен случай. Възрастен мъж, нажилен от пчели, почина на място, успяхме да спасим съпругата му. Токсинът в подобни случаи е в огромни количества и има много усложнения“, добави доц. д-р Снежа Златева.

Източник: .actualno.com