Още при дебатите при последните поправки в Изборния кодекс за машинното гласуване през последните седмици от ДПС неведнъж изтъкнаха, че така ще се намали ролята на членовете на секциите при отчитането на гласовете. Именно затова те предлагат и поставянето на четци в секциите, по подобие на тези в тотопунктовете.

Така идеята е избирателят, след като гласува, да чекира сам бюлетината в устройството. Ако тя е невалидна, четецът я връща, а гражданите въобще не я пускат в урната.

Иначе Изборният кодекс ще бъде ремонтират отново наесен, непосредствено след местните избори 2019, като отново ще се обсъжда темата за машинния вот. Само преди седмица Народното събрание окончателно реши, че на местните избори ще се гласува само с бюлетини, а на всички останали - парламентарни, президентски и европейски, само с машините.

Първоначалният вариант пред виждаше освен местните избори, машинният вот да отпадне и за парламентарни, заради сложността на изборите за общинари и депутати. Впоследствие обаче преодоля обратното мнение и от обхвата на гласуване с машини отпадна само местните избори. Самите текстове обаче не са достатъчно прецизни, за да се даде гаранция, че на всички следващи избори ще се гласува 100% с машини, както гласеше законът преди това, въпреки намеренията и тълкуванията на законотворците.

От управляващото мнозинство коментираха, че ако оттук нататък ще се гласува само с машини, то целия Изборен кодекс трябва да се промени из основи, като трябва да се постави въпроса за покупката на устройствата, а не за тяхното въвеждане. Отделно от това е и въпросът кой държавен орган ще сертифицира и одитира машините, дали липсата на такава може да бъде предпоставка за касиране на вота.

Преди това обаче се управляващите чакат дали президентът Румен Радев ще наложи вето върху последните поправки в ИК за отпадането на машинното гласуване за местните избори. Според депутати от левицата това е почти сигурно. Ако това се случи, депутатите ще прекъснат лятната си ваканция и ще дойдат за извънредно заседание на 16 август. Парламентарните групи са се договорили, че това е най-удобната дата, предвид планираните пътувания на голяма част от народните представители. Това обаче едва ли ще е единственото прекъсване на депутатската ваканция.

Източник: monitor.bg