В информация от PR-отдела на Община Мездра се съобщава още, че в момента е в ход обществена поръчка за проектиране на приюта за безстопанствени кучета в Кален, който да отговаря на съвременните изисквания към този вид обекти. Заради зачестили случаи на ухапани деца и по-възрастни хора в Мездра обаче, Генади Събков е взел решение за изграждане на временен приемник в това село, за да осигури спокойствието на населението.

"Мое задължение като кмет е да запазя живота и здравето на хората в общината, като едновременно с това създам условия за хуманно отношение към бездомните животни. Над 30 обаче бяха регистрираните случаи на нападнати или ухапани наши съграждани, затова не се поколебах да стартираме предварително настаняване на безстопанствени кучета във временния приемник в Кален, преди официалното му пускане в експлоатация. Осигурили сме на кучетата храна, вода, грижи и подслон, за които те трябва ежедневно да се борят в града. Спазили сме и спазваме духа на закона и с всяко следващо действие подобряваме условията на приемника. В пълен обем ще отговорим на всички законови изисквания след проектирането и изграждането на приюта“, казал по време на инспекцията Събков.

Събков пояснил, че с изграждането на приют, който да отговаря на съвременните изисквания за пребиваване на животни, Община Мездра цели и ще осигури нормални условия за животните.

"Най-нормално обаче е всички ние, които имаме животни, да не допускаме да станат безстопанствени. Нямаме болни амбиции да конкурираме организации, ангажирани със защита на бездомните животни, а да спасим и кучетата, и гражданите на Мездра. Не искам да влагаме парите от данъците на нашите съграждани в нещо, което след края на обществената поръчка ще бъде преправено. Законовите изисквания са много и не можем да изпреварваме етапи от процедурата. Няма как да изпреварим проектирането на приюта, затова работим паралелно и извършваме само най-необходимото и неотложното. Превантивно сме прибрали кучета от улиците на Мездра, за да не бъдат в агресивна среда - убивани и отравяни от наши съграждани с нисък праг на търпение“, допълнил Събков.

От съобщението на общинският пресцентър става ясно, че в началото на лятото Община Мездра, с помощта на Фондация "Четири лапи“, е извършила преброяване на бездомните животни. Договорено е и кастриране на четириногите, но поради ангажираност на организацията, това все още не е осъществено. По тази причина кметът се е срещнал с хора, загрижени за популацията на бездомните животни в Мездра.

"Впечатлен съм от добронамереността и желанието за помощ, предявени от актьора Христо Шопов и неговия екип. В деловия и прагматичен разговор, който проведохме, усетих любовта му и към хората, и към животните, и съм сигурен, че съвместните усилия ще доведат до положителен резултат“, заявил Събков.

Първите стъпки за намаляване популацията на бездомните животни ще бъдат в посока кастриране. Първоначално процедурата ще бъде извършена с кучетата, настанени в приюта в Долна Кремена и във временния приемник в Кален, след което ще се кастрират и домашни любимци на социално слаби лица, които нямат възможност сами да заплатят скъпата манипулация, уточняват от пресцентъра на Община Мездра.