1. Чернобил
През април 1986 г. атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, е мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света. Огромни количества радиоактивни материали (около 400 пъти повече от комбинираните бомби в Хирошима и Нагасаки) бяха изхвърлени в атмосферата при експлозия и пожар, които горяха в продължение на 10 дни и в крайна сметка се разпространиха в по-голямата част от Европа.

Днес Чернобил е град-призрак и е най-популярната туристическа дестинация в Източна Европа. Чернобилската зона и близкият изоставен град Припят са отворени за туристи, като е много важно да се спазват подробните предупреждения да не се докосват никакви повърхности и дори да не се сяда на земята.

2. Пътят на смъртта
Северният път на Юнгас е известен като Пътя на смъртта по всички основателни причини, за които можете да се досетите. Карането нагоре или надолу по този 69-километров път със серпентини е изключително опасно поради мъглата, свлачищата, водопадите и скалите, падащи на всяка крачка. До 1994 г. всяка година загиват близо 300 шофьори, което поставя пътя в списъка на най-опасните места за посещение в света.

3. Змийският остров
На около 40 км от бреговете на Бразилия се намира остров, на който никой местен жител не би се осмелил да се разходи. Носят се слухове, че последният рибар, който се е приближил твърде близо до бреговете му, е бил намерен няколко дни по-късно да се носи в лодката си, безжизнен в локва кръв. Мистериозният остров е толкова опасен, че бразилското правителство е забранило посещенията му. На острова преобладават златни ланцетовидни змии - едни от най-смъртоносните змии в света.

4. Вратата на ада
Дарваза е газов кратер в подземна пещера. Геолозите подпалват пещерата, за да предотвратят разпространението на метана, и мястото гори непрекъснато от 1971 г. насам. Намира се в средата на пустинята Каракум, на около 260 км северно от столицата Туркменистан. Запасите от природен газ тук са едни от най-обширните в света.

5. Петият северен сентинелен остров
Островът се намира в Андаманските острови и се смята за едно от най-опасните места в света за туристите. Коренното население на това място живее по традиционен начин и отказва всички възможни средства за връзка с външния свят. Живеещите на този остров племена не са свикнали с външни хора и ако туристите застанат на техния остров, те ги възприемат като заплаха и извършват актове на насилие. Това е един от най-странните острови на земята, който привлича туристите със своите истории. Друга причина, поради която хората са помолени да не посещават този остров, е безопасността на племенната общност. Те нямат абсолютно никакъв имунитет и туристите могат да пренесат някои болестотворни микроби и да ги разпространят сред цялата общност.

Източник: actualno.com